2011. december 14., szerda

Só-liszt gyurma Karácsonyfa díszek


      Előző években a Karácsonyfánkra minden díszt feltettünk, amit az évek során kaptunk, felhalmoztunk.
Idén úgy határoztunk, hogy piros-arany-barna színbe öltöztetjük a fát. A piros és arany színű Karácsonyfa díszeket só-liszt gyurmából készítettem.
 
 
A gyurmát 0,5 cm vastagra nyújtottam, süteménykiszúróval szaggattam, szabad kézzel festettem. A Mikulásoknak mindkét oldala egyforma, hogy a fán bármelyik oldalról is nézzük, szemből legyen a Mikulás.
 
Így készítem a gyurmát:
só és liszt 1:1 arányban, annyi víz, amennyit felvesz. Jól formázható, nem ragacsos massza lesz így.


Tipp:
  • Nem egyszerűen kiszárítom a gyurmákat, hanem picit megsütöm, ezáltal nem laposak, hanem kicsit domborúak lesznek. Talán látszik a képen is.
  • Ha durvább sóval dolgozom, akkor előtte kevés vízben felolvasztom, hogy a nagyobb sókristályok miatt ne legyen szemcsés a gyurma.
  • Légmentesen becsomagolva a hűtőben hosszú hónapokig eláll. Ha picit kiszáradna, vizes kézzel átgyúrva újra jól formázható.

Egy kedves olvasóm, Kovácsné Váradi Beatrix és lánya kedvet kaptak a gyurmázáshoz, és ők is készítettek só-liszt gyurma díszeket. Szerintem nagyon szép díszek készültek:




5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen festékkel célszerű lefesteni a formákat és a fonal helyét mivel szúrtad ki? Valamint hány fokon és meddig sütötted őket?

Köszi
Andi

Dytke írta...

Kedves Andi!

Én akril festékkel festettem őket. Szerintem bármilyen festékkel festhetőek, akár vízfestékkel is, csak akkor érdemes valamilyen lakkal is átkenni. Vékony mintákat akár filccel is rajzolhatsz rá.
Én 50-60 fokon sütöttem. (vagyis inkább szárítottam) Azt, hogy mennyi ideig, azt nem tudom, nem mértem. Amikor láttam, hogy kezd "pirulni", akkor vettem ki.

Dytke írta...

Az lemaradt, hogy az akasztó helyét hurkapálcával szúrtam ki.

Unknown írta...

Kedves Dytke!
Nagyon koszonom a tippet, az iden en is kiprobaltam oket, tok jok lettek.

Dytke írta...

Kedves Melinda!
Köszönöm! Örülök, hogy tetszenek!
Ha gondolod, küldj majd róluk képet!
Dytke