Ugrás a fő tartalomra

Mézeskalács (recepttel)

       Ambrus imádja a mézeskalácsot. Advent idején mézeskalács a reggeli, a tízórai, mézeskalács az uzsonna és a vacsora is :)
Már 1 évesen is segített a mézeskalács sütésben. Kapott egy kis tésztadarabot, két formát, és játszott vele. Két évesen már segített kiszaggatni amit meg is sütöttünk és most 3 évesen már profi mézeskalács sütő. Csak a tészta gyúrásánál kell segédkeznem. Mivel a Mikulás tudta, hogy szeret sütni és nincs nyújtó fája, ezért hozott neki egy kis nyújtó fát. A Mikulás ajándékának köszönhetően már teljesen egyedül kinyújtja a tésztát. Kiszaggatja, ő teszi a sütőlapra és tojással is ő keni be a tetejüket. Féltve őrzi őket, alig akar adni belőle a család többi tagjának. Ő sütötte, az övé :)
Idén először ki is dekorálta őket a Dr. Otker Dekor Toll cukormáz segítségével. Kicsit nehéz még a tubusokkal rajzolnia, de azért remekül sikerült, nagyon szép mézeskalácsai lettek:


Aztán a barátnőméknél olyan mézeskalácsot ettünk, amik cukormázzal és dekor szívecskékkel voltak díszítve. Mondanom sem kell, hogy nekünk is feltétlenül vennünk kellett Dr. Otker dekor szíveket. És a kis cukrász megint munkához látott:



Az enyémek pedig ilyenek lettek. (Szivecskék nélkül.) Én is most díszítettem először cuhorhabbal mézeskalácsot. 



Mióta egyszer a neten rábukkantam egy puha mézeskalács receptjére, azóta minden évben ezt sütöm. Azonnal fogyasztható, nem kell megvárni amíg megpuhul.
         
      Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 kis kanál szódabikarbóna
  • mézeskalács fűszerkeverék
A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát és egy éjszakára hűtőben állni hagyjuk. (A tojások méretétől és a méz állagától függően lehet, hogy több lisztet vesz fel, de nem célszerű nagyon kemény tésztává gyúrni. Csak annyira, hogy már ne ragadjon nyújtás közben, de puha legyen.) A kinyújtott, kiszaggatott tészta tetejét tojássárgájával megkenjük és 175 C fokon 5-8 percig aranybarnára sütjük.

Én a tésztába szoktam tenni néhány gerezd narancsot, amit teljesen kihámozok a hártyájából. Így még finomabb lesz a mézeskalács.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Szia!
A narancsot hogy teszed bele tésztájába? Apróra vágva?
Köszi,
V.
Dytke üzenete…
Kedves V!
A narancsgerezdeket teljesen kihámozom a hártyájából és igen, apróra vágom. 2-3 gerezd elég, hogy ne higitsa nagyon a tésztát. Ha ragad, nyugodtan keverj még bele lisztet, de a tészta lágy maradjon.
Jó sütögetést! :)
Ha gondolod, írd meg milyen lett.
Kellemes ünnepeket!
Edit

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Törpilla és Törperős - Hupikék jelmezek könnyen, olcsón

       Egy ideje a Hupikék Törpikék mese itthon a kedvenc. Mi mást is találhattak volna ki a gyerekek farsangra, minthogy Törpök lesznek. Ambrus Törperős, mert ő a kedvence, Dorka Törpilla. Örültem az ötletnek, mert nem igényel nagy beruházást egy Hupikék Törp jelmez. A törpsapka elengedhetetlen. Ezen kívül egy fehér törpnadrág és egy kék törppóló. A törpnadrág jelen esetben egy fehér harisnya egy hupikék törpfarokkal ellátva. A póló egy egyszerű hupikék hosszú ujjú póló. Filccel rajzoltam fel Törperős tetkóját, mert ez mosáskor kijön, így a póló farsang után újra alkalmas lesz hétköznapi használatra. (Szeretem a mai "szülőbarát" festékeket, szinte minden vizes bázisú. A mi időnkben szegény szüleinknek nem volt ilyen jó dolguk, legalábbis ami a festékfoltok ruhából való eltávolítását illeti. :) ) Törpillának vettem egy kék harisnyát és szintén egy kék pólót. És ugye kell hozzá egy fehér ruha. Nyáron esküvőn voltunk, er...

Horgolt Pihe a Bogyó és Babóca sorozatból

            Akinek 2-3 éves kisgyereke van biztosan ismeri Bartos Erika nagy sikerű Bogyó és Babóca meséit. Ha még nem ismeri, akkor majd megismeri :) Az én gyerekeim is nagyon szerették, ezért én is ismerem szinte minden szereplőjét. Örültem, amikor megkerestek, hogy készítsem el horgolva Pihét egy két éves kislánynak, Elizának a születésnapjára. A kész figura15 cm magas lett. A haját nem csupán cérnaszálakból készítettem, mert féltem, hogy hosszú távon "kihullana" a haja egy két éves kislány birtokában. Ezért inkább egy sort horgoltam félpálcákkal.

Só-liszt gyurma Karácsonyfa díszek

      Előző években a Karácsonyfánkra minden díszt feltettünk, amit az évek során kaptunk, felhalmoztunk. Idén úgy határoztunk, hogy piros-arany-barna színbe öltöztetjük a fát. A piros és arany színű Karácsonyfa díszeket só-liszt gyurmából készítettem.     A gyurmát 0,5 cm vastagra nyújtottam, süteménykiszúróval szaggattam, szabad kézzel festettem. A Mikulásoknak mindkét oldala egyforma, hogy a fán bármelyik oldalról is nézzük, szemből legyen a Mikulás.   Így készítem a gyurmát: só és liszt 1:1 arányban, annyi víz, amennyit felvesz. Jól formázható, nem ragacsos massza lesz így. Tipp: Nem egyszerűen kiszárítom a gyurmákat, hanem picit megsütöm, ezáltal nem laposak, hanem kicsit domborúak lesznek. Talán látszik a képen is. Ha durvább sóval dolgozom, akkor előtte kevés vízben felolvasztom, hogy a nagyobb sókristályok miatt ne legyen szemcsés a gyurma. Légmentesen becsomagolva a hűtőben hosszú hónapokig eláll. H...