2011. december 15., csütörtök

Mézeskalács (recepttel)

       Ambrus imádja a mézeskalácsot. Advent idején mézeskalács a reggeli, a tízórai, mézeskalács az uzsonna és a vacsora is :)
Már 1 évesen is segített a mézeskalács sütésben. Kapott egy kis tésztadarabot, két formát, és játszott vele. Két évesen már segített kiszaggatni amit meg is sütöttünk és most 3 évesen már profi mézeskalács sütő. Csak a tészta gyúrásánál kell segédkeznem. Mivel a Mikulás tudta, hogy szeret sütni és nincs nyújtó fája, ezért hozott neki egy kis nyújtó fát. A Mikulás ajándékának köszönhetően már teljesen egyedül kinyújtja a tésztát. Kiszaggatja, ő teszi a sütőlapra és tojással is ő keni be a tetejüket. Féltve őrzi őket, alig akar adni belőle a család többi tagjának. Ő sütötte, az övé :)
Idén először ki is dekorálta őket a Dr. Otker Dekor Toll cukormáz segítségével. Kicsit nehéz még a tubusokkal rajzolnia, de azért remekül sikerült, nagyon szép mézeskalácsai lettek:


Aztán a barátnőméknél olyan mézeskalácsot ettünk, amik cukormázzal és dekor szívecskékkel voltak díszítve. Mondanom sem kell, hogy nekünk is feltétlenül vennünk kellett Dr. Otker dekor szíveket. És a kis cukrász megint munkához látott:



Az enyémek pedig ilyenek lettek. (Szivecskék nélkül.) Én is most díszítettem először cuhorhabbal mézeskalácsot. 



Mióta egyszer a neten rábukkantam egy puha mézeskalács receptjére, azóta minden évben ezt sütöm. Azonnal fogyasztható, nem kell megvárni amíg megpuhul.
         
      Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 kis kanál szódabikarbóna
  • mézeskalács fűszerkeverék
A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát és egy éjszakára hűtőben állni hagyjuk. (A tojások méretétől és a méz állagától függően lehet, hogy több lisztet vesz fel, de nem célszerű nagyon kemény tésztává gyúrni. Csak annyira, hogy már ne ragadjon nyújtás közben, de puha legyen.) A kinyújtott, kiszaggatott tészta tetejét tojássárgájával megkenjük és 175 C fokon 5-8 percig aranybarnára sütjük.

Én a tésztába szoktam tenni néhány gerezd narancsot, amit teljesen kihámozok a hártyájából. Így még finomabb lesz a mézeskalács.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
A narancsot hogy teszed bele tésztájába? Apróra vágva?
Köszi,
V.

Dytke írta...

Kedves V!
A narancsgerezdeket teljesen kihámozom a hártyájából és igen, apróra vágom. 2-3 gerezd elég, hogy ne higitsa nagyon a tésztát. Ha ragad, nyugodtan keverj még bele lisztet, de a tészta lágy maradjon.
Jó sütögetést! :)
Ha gondolod, írd meg milyen lett.
Kellemes ünnepeket!
Edit