2015. június 11., csütörtök

Eperszezon - akácos eperdzsem

      Többször készítettem már bodzavirág dzsemet a Praktika magazin receptje alapján. 
Mikor Dorkával nemrég a kiserdőben jártunk láttam, hogy már virágzik a bodza. Gyorsan be is gyűjtöttem a dzsemhez kellő mennyiséget, mert ez Ambrus egyik kedvence. 
A virágokat gyűjtve éreztem a bodza illattal keveredő akác édes illatát és elképzeltem, milyen finom lehet az akácvirág dzsem. Gyorsan el is határoztam, hogy kipróbálom, a bodza mellé akácvirágot is szedtünk. Nem sokat, mert nem akartam nagy mennyiséggel kísérletezni. Egy kis üvegnyi dzsem lett belőle. Lehettem volna bátrabb, és rögtön több üvegnyit is főzhettem volna, mert isteni finom lett. Találtam blogbejegyzést akácvirág dzsemről, ami nagyjából ugyan így készült, de a blog írója azt írta, hogy nem nagyon érezni az akácot. Lehet azért, mert ő nem áztatta egy éjszakán át a virágokat, mint én. Én is csak azért tettem, mert a Praktika receptje szerint a bodzavirágokat is egy éjszakára kell vízben áztatni citromkarikákkal. Így áztattam az akácvirágokat is. 

Akácvirág dzsem

Az akác dzsemet kóstolva tovább álmodtam, milyen finom lehet eperrel. Így született meg az akácos eperdzsem. Alig találtam már olyan virágokat, amiknek még intenzív illatuk van, de néhányat azért sikerült. 
Az eredeti recept szerint készítettem ezt is, csak mikor már átpasszíroztam, visszatettem főni az összenyomott eperrel. Forrástól számítva kb. 30 percig főztem még, ezután töltöttem üvegekbe. Szerintem érdemes kipróbálni, mert bár a passzírozás miatt kicsit macerás, de isteni finom. 
Nincsenek megjegyzések: