Ugrás a fő tartalomra

Húsvéti nyuszi torta (recepttel)


       Korábban a férjem nagymamája sütötte a húsvéti tortát. Idén örömmel vállaltam ezt a feladatot. A kérés csak annyi volt, hogy csoki torta legyen. Én nem vagyok oda a csoki tortáért, nekem túl tömény a vajas-csokis krém, ezért nem is akartam ilyet készíteni. Néhányszor sütöttem madártej tortát, aminek a krémje tojásból-lisztből-tejből főzött krém + vanília puding és margarin. Gondoltam miért ne lehetne csokoládé pudinggal elkészíteni. Jó választás volt.

Kevésbé gyakorlott tortasütők kedvéért leírom a pontos receptet.

Hozzávalók 16 szeletes tortához (24 cm-es tortaformához)
A tésztához:
7 tojásfehérje, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál cukor. (Eredetileg a piskótához annyi kanál liszt és cukor kell, amennyi tojásból készül, de én minden sütibe picivel kevesebb cukrot teszek.)
A krémhez:
4 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 csomag csokoládé pudingpor (én Dr. Otker-t használtam), 10 dkg margarin

A tojásfehérjéket kevés cukorral kemény habbá verjük, a 3 tojás sárgáját a maradék cukorral jól elkeverjük. A felvert habba óvatos, laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojások cukorral elkevert sárgáját a lisztet és a kakaóport. (Inkább forgatjuk, mint keverjük, mert a keveréstől a hab összeesik és a torta nem emelkedik meg magasra). 180 C fokon (kizárólag alsó sütési funkciót használva, mert a légkeveréssel kiszárad a piskóta) kb. 30-40 percig sütjük. Az első negyedórában semmiképpen ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a piskóta. Akkor kész, amikor a beleszúrt tűre (villára) nem ragad rá a tészta.

A maradék 4 db tojás sárgáját elkeverjük a 3 evőkanál cukorral, felöntjük a tejjel és belekeverjük a pudingport. Közepes lángon, sűrű kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a puha margarint.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, a két lapot megkenjük a krémmel. Kevés krém maradjon a tetejére-oldalára.
A teje lehet csokoládé bevonat, de mivel az én gyerekeimnek egy tortán a fondant/marcipán bevonat a lényeg, ezért én fondant bevonatottal készítettem.
A fondant még Ambrus szülinapi tűzoltó autós tortájából maradt. Ebben a korábbi bejegyzésemben leírtak szerint készítettem pillecukorból. A fondant masszát a nyuszi kivételével ételfestékkel színeztem. A nyuszi kakaóportól lett ilyen barna.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Törpilla és Törperős - Hupikék jelmezek könnyen, olcsón

       Egy ideje a Hupikék Törpikék mese itthon a kedvenc. Mi mást is találhattak volna ki a gyerekek farsangra, minthogy Törpök lesznek. Ambrus Törperős, mert ő a kedvence, Dorka Törpilla. Örültem az ötletnek, mert nem igényel nagy beruházást egy Hupikék Törp jelmez. A törpsapka elengedhetetlen. Ezen kívül egy fehér törpnadrág és egy kék törppóló. A törpnadrág jelen esetben egy fehér harisnya egy hupikék törpfarokkal ellátva. A póló egy egyszerű hupikék hosszú ujjú póló. Filccel rajzoltam fel Törperős tetkóját, mert ez mosáskor kijön, így a póló farsang után újra alkalmas lesz hétköznapi használatra. (Szeretem a mai "szülőbarát" festékeket, szinte minden vizes bázisú. A mi időnkben szegény szüleinknek nem volt ilyen jó dolguk, legalábbis ami a festékfoltok ruhából való eltávolítását illeti. :) ) Törpillának vettem egy kék harisnyát és szintén egy kék pólót. És ugye kell hozzá egy fehér ruha. Nyáron esküvőn voltunk, er...

Horgolt Pihe a Bogyó és Babóca sorozatból

            Akinek 2-3 éves kisgyereke van biztosan ismeri Bartos Erika nagy sikerű Bogyó és Babóca meséit. Ha még nem ismeri, akkor majd megismeri :) Az én gyerekeim is nagyon szerették, ezért én is ismerem szinte minden szereplőjét. Örültem, amikor megkerestek, hogy készítsem el horgolva Pihét egy két éves kislánynak, Elizának a születésnapjára. A kész figura15 cm magas lett. A haját nem csupán cérnaszálakból készítettem, mert féltem, hogy hosszú távon "kihullana" a haja egy két éves kislány birtokában. Ezért inkább egy sort horgoltam félpálcákkal.

Só-liszt gyurma Karácsonyfa díszek

      Előző években a Karácsonyfánkra minden díszt feltettünk, amit az évek során kaptunk, felhalmoztunk. Idén úgy határoztunk, hogy piros-arany-barna színbe öltöztetjük a fát. A piros és arany színű Karácsonyfa díszeket só-liszt gyurmából készítettem.     A gyurmát 0,5 cm vastagra nyújtottam, süteménykiszúróval szaggattam, szabad kézzel festettem. A Mikulásoknak mindkét oldala egyforma, hogy a fán bármelyik oldalról is nézzük, szemből legyen a Mikulás.   Így készítem a gyurmát: só és liszt 1:1 arányban, annyi víz, amennyit felvesz. Jól formázható, nem ragacsos massza lesz így. Tipp: Nem egyszerűen kiszárítom a gyurmákat, hanem picit megsütöm, ezáltal nem laposak, hanem kicsit domborúak lesznek. Talán látszik a képen is. Ha durvább sóval dolgozom, akkor előtte kevés vízben felolvasztom, hogy a nagyobb sókristályok miatt ne legyen szemcsés a gyurma. Légmentesen becsomagolva a hűtőben hosszú hónapokig eláll. H...