2011. november 26., szombat

Adventi naptár lépésről-lépésre

        Applikációs technikával készítettem egy újabb Adventi naptárat.
Sok naptárat megnéztem a neten, gyűjtögettem az ötleteket, míg végül összeállt a fejemben ez a nagyon egyszerű, de a gyerekek által igen kedvelt hóember minta. Az applikáció filcből és polárból készült. A zsebekre textilfestékkel festettem fel a számokat. Elég nagy lett, 50x50 cm-es, de ha kisebb lenne, a zsebekbe alig férne valami.

Ha tudsz varrni, készítsd el magad!
Szükséges anyagok
  • 55x110 cm erős vászon (készülhet vékony anyagból is, de akkor érdemes vlízzel bélelni, hogy legyen tartása)
  • 12 db 7,5x15 cm-es vászon darabok (ezek lesznek a zsebek)
  • fehér, piros, rózsaszín, zöld és barna filc vagy polár anyagmaradékok az applikációhoz

Elkészítés
  1. Jelöljük meg az alap közepét, majd az egyik felén tervezzük meg a zsebek helyét. Varrjuk fel őket úgy, hogy először az alsó szélét varrjuk fel színt színre fordítva helyezve az alapra. A varrás mindkét oldalon a szélétől 0,5 cm-re legyen. Hajtsuk fel a zsebet, gombostűzzük az alaphoz. Hajtsuk be a két szélét és varrjuk le azt is, majd a közepén varrjuk át, így lesz belőle 2 zseb.
  2. Vágjuk ki az applikáció darabjait és a darabokat sűrű cikk-cakk öltéssel varrjuk fel az alapra.
  3. A hóember gombjait, szemeit és orrát sűrű cikk-cakk ötléssel hímeztem, de aki bizonytalan, kézzel is kihímezheti. Esetleg gyöngyből is készülhetnek.
  4. Készítsük el az akasztókat, majd gombostűzzük a helyükre.
  5. Hajtsuk félbe az alapot a színén, és varrjuk körbe az alján egy kis nyílást hagyva a kifordításhoz. Fordítsuk ki, majd varrjuk be a nyílást.
  6. A végén már csak a számokat kell textilfestékkel felfesteni. A festéken feltüntetett információ alapján mosható a naptár.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!!

Nincsenek megjegyzések: