2011. augusztus 23., kedd

Hogyan is kezdtem varrni?

Nem tudom mikor kezdődött pontosan. Gyerek voltam még, amikor édesanyám vett magának egy varrógépet. Mindenféle varrási ismeret nélkül maradék anyagokból nekiálltam ruhákat varrni magamnak. Újságpapíron megrajzoltam szabásmintát, kiszabtam és megvarrtam. Persze nem igazán tudtam hordani őket, mert gőzöm sem volt a szabásminta szerkesztésről :)
Később kész szabásminták alapján készítettem magamnak (már hordható) ruhákat. Minden egyes darabbal többet és többet tanultam.

Az első olyan ruhadarab, amit magam terveztem, és amire nagyon büszke vagyok a barátnőm kislányának készült koszorúslány ruha.


Amikor a férjem megkérte a kezem, nem volt kérdés, hogy én varrom a menyasszonyi ruhámat. Főként azért, mert nem találtam sehol olyat, amibe beleszerettem volna, másrészről pedig azért, mert így sokat tudtunk spórolni a költségeken.
Gyorsan beiratkoztam egy varró tanfolyamra, de mire kellett volna a ruha, még nem tudtam sem szoknya, sem blúz szabásmintát készíteni. Ennek ellenére optimistán belevágtam. Mit veszíthetek? Ha nem sikerül, még mindig kölcsönözhetek, "csak" az anyag árát buktam.
Először a menyecske ruha próbadarabját készítettem el egy Burda szabásminta alapján. Jól sikerült, így a menyecske ruha megvarrása nem okozott gondot.
A menyasszonyi ruha szoknyájának a szabásmintáját kölcsön kaptam, a blúzét pedig én szerkesztettem. A menyecske ruha blúzát alakítottam át. Második nekifutásra sikerült is.


Azt hiszem a két ruha megvarrása közben tanultam a legtöbbet.

Nincsenek megjegyzések: