Ugrás a fő tartalomra

Csipkebogyó lekvár házilag 🍯 – egy őszi kaland a természet és a konyha között 🍂

 

    Régóta motoszkált bennem a vágy, hogy egyszer csipkebogyó lekvárt készítsek 🌹. Valahogy mindig is vonzott, de ezidáig nem jött el a megfelelő pillanat. Bár Budapest peremén, egy erdő mellett lakunk, a környéken nem láttam még csipkebogyó bokrot. Peidg az erdőben is rendszeres látogató vagyok.

Az elmúlt hétvégén a gyönyörű, enyhe őszi szombaton nekiindultunk egy rövid kirándulásnak a férjemmel. A Római-part és a Lupa-tó környékét vettük célba, csak úgy, kikapcsolódni egy kicsit. Gyönyörű időnk volt, nem csoda, hogy rengetegen voltak mindenfelé.

Ahogy sétáltunk, a parkolótól, ahol az autót hagytuk a part felé, megpillantottam egy pirosló csipkebogyó bokrot, tele érett bogyókkal. El is határoztam, hogy visszafelé mindenképpen megállunk csipkebogyót szedni. A kis háti táskámon kívül nem volt nálam semmi, amibe szedehettük volna, de úgy voltam vele, beáldozom a táskát. Így is lett.
Azt hittem a férjemet kicsit unszolni kell majd, de nem. Velem együtt szedte a csipkebogyót, és pár marék után már ő is lelkes lett – valahogy ez ragadós dolog. Mire végeztünk, egész szép mennyiséget szedtünk, és hazafelé már kerestem is az internteten azt a csipkebogyó lekvár receptet, amit korábban láttam. 

Az első lépés: a bogyók előkészítése 🌹

Másnap reggel neki is álltam a munkának. Először jó alaposan átmostam a bogyókat több vízben, mert az erdei gyümölcs mindig tele van apró porral, levelekkel és néha kis bogárkákkal is 🐞. Aztán levágtam a szárakta és a bogyó csúcsát és beáztattam őket annyi vízbe, amennyi épp ellepte.

Ezt az áztatóvizet később sem öntöttem ki – hiszen tele van C-vitaminnal! Szépen megittam.  Nem volt meglepő, hogy mennyire finom: enyhén savanykás, olyan csipkebogyós. Frissítő, igazi természetes vitaminbomba 💪. 

A csipkebogyókat ezután feltettem főni – annyi vízzel, hogy éppen ellepje őket. Másfél órát is rotyogtak lassú tűzön, amíg teljesen megpuhultak. Szedtünk keményebbeket, puhábbakat, amilyen éppen a keznünk ügyébe került. Nyilvánvalóan a puhábbak hamarabb megfőttek, a keményeknek kellett ennyi idő.

Amikor megpuhultak, egy sűrű szűrőn átpasszíroztam őket. Ez a része nem volt éppen gyors – a csipkebogyó híresen pepecselős alapanyag, de még mindig egyszerűbbnek láttam, mint a másik változatot, amit olvastam: még főzés előtt kettévágni és kikapargatni a szőrös magokat. Erre azért nem vállalkoztam volna. Nem mondom, hogy a passzírozás egy gyors folyamat, de szerintem gyorsabb, mint egyesével kikapargatni a magokat. 

               

A cukor: édesíts, de ne fojtsd el az ízt 🍬

A pürét visszatettem a tűzhelyre, és jöhetett a cukor. Én mindig kevesebb cukrot használok, mint amit a receptek írnak, mert szeretem, ha a gyümölcs valódi íze érvényesül.

A legtöbb recept 1 kg püréhez 50–60 dkg cukrot ajánl, de én 20 dkg püréhez csak 5 dkg-ot tettem. Így pont kellemes lett: édes, de nem émelyítő.

Egy kis nátrium-benzoátot is adtam hozzá, hogy tovább elálljon, majd forrón, csírátlanított üvegbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni 🫙.

Igaz, hogy csak egy kis üveg lekvárunk lett, de én ennek is nagyon örülök. Talán jövőre megpróbálkozom többel is.

A csipkebogyó és a lekvár jótékony hatásai – egyszerűen, hétköznapi módon 🌿

A csipkebogyó nem csak szép, finom, de nagyon egészséges is. Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és természetes energiával 💪 A piros, kemény bogyókban rengeteg C-vitamin van – sokkal több, mint a citromban 🍋.  Segít a szervezetnek ellenállni a betegségeknek, támogatja a bőrt, és csökkenti a fáradtságot is.

És ami még jobb: a lekvár formájában mindezt úgy kapjuk meg, hogy közben élvezhetjük az ízét is 😋. Egy kanál csipkebogyó lekvár reggelente – akár pirítóson, akár teába keverve – felér egy természetes multivitaminnal.

Nem kell hozzá semmi különleges: csak egy kis idő, szeretet és türelem.

A lekvárban nemcsak az egészség van benne, hanem a természet nyugalma és az otthon melege is 🍯. Egy-egy kanál belőle olyan, mintha a nyár és az ősz összefonódna – a napfény, a szél, az erdei illatok mind ott vannak benne 🌾

A csipkebogyó tea is klasszikus őszi-téli ital, de a lekvárban valahogy benne van az egész napfény, amit a bogyók nyáron összegyűjtöttek 🌞.

A teát egyébként nem főzzük. A bogyókat egy éjszakára, de legalább néhány órára be kell áztatni, majd leszűrni. Nem szabad forralni, mert akkor a C-vitamin jó részre "elfő" belőle, csak langyosra, enyhén melegre kell melegíteni. Ízesítés nélkül is nagyon finom, karakteres szerintem.

És miért jó, ha fogyasztjuk akár lekvár akár tea formájában? A csipkebogyó segít, hogy energikusabbak legyünk, és támogatja az immunrendszert. De ami a legjobb: természetes formában, mesterséges adalékok nélkül adja mindezt.

Ha te is szeretnéd kipróbálni, a csipkebogyó lekvár készítést, ne félj belevágni! Időigényes persze, de megéri. Mert a csipkebogyó lekvár nem csak finom, egészséges, de benne van az egész ősz szíve-lelke 🍂🌹🍯

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Törpilla és Törperős - Hupikék jelmezek könnyen, olcsón

       Egy ideje a Hupikék Törpikék mese itthon a kedvenc. Mi mást is találhattak volna ki a gyerekek farsangra, minthogy Törpök lesznek. Ambrus Törperős, mert ő a kedvence, Dorka Törpilla. Örültem az ötletnek, mert nem igényel nagy beruházást egy Hupikék Törp jelmez. A törpsapka elengedhetetlen. Ezen kívül egy fehér törpnadrág és egy kék törppóló. A törpnadrág jelen esetben egy fehér harisnya egy hupikék törpfarokkal ellátva. A póló egy egyszerű hupikék hosszú ujjú póló. Filccel rajzoltam fel Törperős tetkóját, mert ez mosáskor kijön, így a póló farsang után újra alkalmas lesz hétköznapi használatra. (Szeretem a mai "szülőbarát" festékeket, szinte minden vizes bázisú. A mi időnkben szegény szüleinknek nem volt ilyen jó dolguk, legalábbis ami a festékfoltok ruhából való eltávolítását illeti. :) ) Törpillának vettem egy kék harisnyát és szintén egy kék pólót. És ugye kell hozzá egy fehér ruha. Nyáron esküvőn voltunk, er...

Horgolt Pihe a Bogyó és Babóca sorozatból

            Akinek 2-3 éves kisgyereke van biztosan ismeri Bartos Erika nagy sikerű Bogyó és Babóca meséit. Ha még nem ismeri, akkor majd megismeri :) Az én gyerekeim is nagyon szerették, ezért én is ismerem szinte minden szereplőjét. Örültem, amikor megkerestek, hogy készítsem el horgolva Pihét egy két éves kislánynak, Elizának a születésnapjára. A kész figura15 cm magas lett. A haját nem csupán cérnaszálakból készítettem, mert féltem, hogy hosszú távon "kihullana" a haja egy két éves kislány birtokában. Ezért inkább egy sort horgoltam félpálcákkal.

Só-liszt gyurma Karácsonyfa díszek

      Előző években a Karácsonyfánkra minden díszt feltettünk, amit az évek során kaptunk, felhalmoztunk. Idén úgy határoztunk, hogy piros-arany-barna színbe öltöztetjük a fát. A piros és arany színű Karácsonyfa díszeket só-liszt gyurmából készítettem.     A gyurmát 0,5 cm vastagra nyújtottam, süteménykiszúróval szaggattam, szabad kézzel festettem. A Mikulásoknak mindkét oldala egyforma, hogy a fán bármelyik oldalról is nézzük, szemből legyen a Mikulás.   Így készítem a gyurmát: só és liszt 1:1 arányban, annyi víz, amennyit felvesz. Jól formázható, nem ragacsos massza lesz így. Tipp: Nem egyszerűen kiszárítom a gyurmákat, hanem picit megsütöm, ezáltal nem laposak, hanem kicsit domborúak lesznek. Talán látszik a képen is. Ha durvább sóval dolgozom, akkor előtte kevés vízben felolvasztom, hogy a nagyobb sókristályok miatt ne legyen szemcsés a gyurma. Légmentesen becsomagolva a hűtőben hosszú hónapokig eláll. H...