2013. június 4., kedd

Eperlekvár kevés cukorral, egyszerűen (recepttel)

       Kedvenc lekvárunk az eperlekvár. Anyukám kertjében jó sok eper van, így minden évben készül néhány üveg eperlekvár és eper szörp. Az egész családnak viszont nem tart ki egy évig, ezért én is rendszeresen főzök eperlekvárt. Ezidáig a boltokban kapható befőzőcukrok valamelyikével készítettem el, ami (sajnos) jó sok cukrot tartalmaz.
Édesanyám 1-2 éve a sógornőjétől kapott recept szerint készíti a lekvárt, ami epren és kevés cukron kívül semmit nem tartalmaz. 100 g eperlekvárban mindössze 25% a cukortartalom. 

Íme az eperlekvár receptje:

Hozzávalók:
1 kg epervelő, 25 dkg cukor

Elkészítés:
Az epret kicsumázzuk, megmossuk és kézzel, vagy krumplinyomóval összetörjük. Hozzákeverjük a cukrot és egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben, vagy hűvös helyen.
Másnap a cukros epret magas falú fazékba tesszük (azért érdemes magas falú fazékban főzni, hogy ne fröcsköljük vele tele a konyhát)  és nagy lángon (magas fokozaton) addig forraljuk sűrűn kevergetve, amíg megfelelő sűrűségű lekvárt kapunk. Érdemes egyszerre csak 1- 2 kisebb üvegnyi mennyiséget főzni, mert ez a mennyiség  kb. 20-25 perc alatt elkészül. 
Két folpack réteg közé késhegynyi nátrium-benzoát -ot teszünk és az üveg tetejére tesszük, majd rácsavarjuk a fedelet. Néhány percre lefordítjuk az üvegeket és száraz dunsztba téve lehűtjük. (Száraz dunszt: az üvegeket vastag pléddel minden oldalról betakargatjuk, hogy minél lassabban hűljenek le.)

 

Nincsenek megjegyzések: