Ugrás a fő tartalomra

Eperlekvár kevés cukorral, egyszerűen (recepttel)

       Kedvenc lekvárunk az eperlekvár. Anyukám kertjében jó sok eper van, így minden évben készül néhány üveg eperlekvár és eper szörp. Az egész családnak viszont nem tart ki egy évig, ezért én is rendszeresen főzök eperlekvárt. Ezidáig a boltokban kapható befőzőcukrok valamelyikével készítettem el, ami (sajnos) jó sok cukrot tartalmaz.
Édesanyám 1-2 éve a sógornőjétől kapott recept szerint készíti a lekvárt, ami epren és kevés cukron kívül semmit nem tartalmaz. 100 g eperlekvárban mindössze 25% a cukortartalom. 

Íme az eperlekvár receptje:

Hozzávalók:
1 kg epervelő, 25 dkg cukor

Elkészítés:
Az epret kicsumázzuk, megmossuk és kézzel, vagy krumplinyomóval összetörjük. Hozzákeverjük a cukrot és egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben, vagy hűvös helyen.
Másnap a cukros epret magas falú fazékba tesszük (azért érdemes magas falú fazékban főzni, hogy ne fröcsköljük vele tele a konyhát)  és nagy lángon (magas fokozaton) addig forraljuk sűrűn kevergetve, amíg megfelelő sűrűségű lekvárt kapunk. Érdemes egyszerre csak 1- 2 kisebb üvegnyi mennyiséget főzni, mert ez a mennyiség  kb. 20-25 perc alatt elkészül. 
Két folpack réteg közé késhegynyi nátrium-benzoát -ot teszünk és az üveg tetejére tesszük, majd rácsavarjuk a fedelet. Néhány percre lefordítjuk az üvegeket és száraz dunsztba téve lehűtjük. (Száraz dunszt: az üvegeket vastag pléddel minden oldalról betakargatjuk, hogy minél lassabban hűljenek le.)

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Törpilla és Törperős - Hupikék jelmezek könnyen, olcsón

       Egy ideje a Hupikék Törpikék mese itthon a kedvenc. Mi mást is találhattak volna ki a gyerekek farsangra, minthogy Törpök lesznek. Ambrus Törperős, mert ő a kedvence, Dorka Törpilla. Örültem az ötletnek, mert nem igényel nagy beruházást egy Hupikék Törp jelmez. A törpsapka elengedhetetlen. Ezen kívül egy fehér törpnadrág és egy kék törppóló. A törpnadrág jelen esetben egy fehér harisnya egy hupikék törpfarokkal ellátva. A póló egy egyszerű hupikék hosszú ujjú póló. Filccel rajzoltam fel Törperős tetkóját, mert ez mosáskor kijön, így a póló farsang után újra alkalmas lesz hétköznapi használatra. (Szeretem a mai "szülőbarát" festékeket, szinte minden vizes bázisú. A mi időnkben szegény szüleinknek nem volt ilyen jó dolguk, legalábbis ami a festékfoltok ruhából való eltávolítását illeti. :) ) Törpillának vettem egy kék harisnyát és szintén egy kék pólót. És ugye kell hozzá egy fehér ruha. Nyáron esküvőn voltunk, er...

Horgolt Pihe a Bogyó és Babóca sorozatból

            Akinek 2-3 éves kisgyereke van biztosan ismeri Bartos Erika nagy sikerű Bogyó és Babóca meséit. Ha még nem ismeri, akkor majd megismeri :) Az én gyerekeim is nagyon szerették, ezért én is ismerem szinte minden szereplőjét. Örültem, amikor megkerestek, hogy készítsem el horgolva Pihét egy két éves kislánynak, Elizának a születésnapjára. A kész figura15 cm magas lett. A haját nem csupán cérnaszálakból készítettem, mert féltem, hogy hosszú távon "kihullana" a haja egy két éves kislány birtokában. Ezért inkább egy sort horgoltam félpálcákkal.

Só-liszt gyurma Karácsonyfa díszek

      Előző években a Karácsonyfánkra minden díszt feltettünk, amit az évek során kaptunk, felhalmoztunk. Idén úgy határoztunk, hogy piros-arany-barna színbe öltöztetjük a fát. A piros és arany színű Karácsonyfa díszeket só-liszt gyurmából készítettem.     A gyurmát 0,5 cm vastagra nyújtottam, süteménykiszúróval szaggattam, szabad kézzel festettem. A Mikulásoknak mindkét oldala egyforma, hogy a fán bármelyik oldalról is nézzük, szemből legyen a Mikulás.   Így készítem a gyurmát: só és liszt 1:1 arányban, annyi víz, amennyit felvesz. Jól formázható, nem ragacsos massza lesz így. Tipp: Nem egyszerűen kiszárítom a gyurmákat, hanem picit megsütöm, ezáltal nem laposak, hanem kicsit domborúak lesznek. Talán látszik a képen is. Ha durvább sóval dolgozom, akkor előtte kevés vízben felolvasztom, hogy a nagyobb sókristályok miatt ne legyen szemcsés a gyurma. Légmentesen becsomagolva a hűtőben hosszú hónapokig eláll. H...