2012. augusztus 24., péntek

Tűzoltó autós torta

      
      
Ambrus múlt héten ünnepelte 4. születésnapját. Mostanában a Sam a tűzoltó volt a kedvenc meséje, milyen tortát is kért volna mást, mint "tűzoltósat". Szerencsére a számomra egyszerűbb megoldást választotta. Nem tűzoltó autó formájú tortát kért, hanem egy tortát, amin van marcipán tűzoltó autó.
Nem sok időm volt az ihletgyűjtésre, ötletelésre, szokásommal ellentétben mindent az utolsó pillanatra hagytam. Nem nagyon akart összeállni a fejemben, hogy mi is legyen a tortán a tűzoltó autón kívül. Milyen színű legyen a torta, stb. Végül megszületett a "nagy ötlet": a gyertyák lángcsóvák között legyenek.
A torta maga ugyanaz, mint Dorka 1. szülinapi tortája, csak a díszítés más.
A fondant elkészítésénél már annyira rutinosnak éreztem magam, hogy nem bajlódtam azzal, hogy a fakanalat, a tálat, vagy a kezemet margarinozzam gyúrás közben. Nem bántam meg. A fakanálra ugyan ragadt, de ez nem zavart a készítésben, és mosogatásnál sem okozott gondot.
Egészen addig fakanállal kevertem az olvasztott pillecukorhoz a porcukrot, amíg gyurma állagúvá összeállt. Csak ezután gyúrtam kézzel, így a kezemre sem ragadt.
A tűzoltó autó tömény fondant. Kerekei és szirénái gumicukrok. A kerekekre a "felnit" a Dr. Otker Dekor Toll cukormázzal festettem a gumicukorra.


A lángcsóvák színét úgy értem el, hogy a fondantot először sárgával festettem meg, majd pirossal, de csak addig gyúrtam, amíg ilyen színátmenetes lett. Folyékony ételfestéket használtam.

 

Az álló lángcsóvákat hűtőben tároltam a nagy napig, és csak az utolsó pillanatban helyeztem a tortára. Késsel bemetszettem a tortát, ebbe dugtam a lángcsóvákat egyesével.


A végeredmény ilyen lett:

Nincsenek megjegyzések: